43 yaşındaki erkek hasta G.R., yıllardır süregelen nefes darlığı ve öksürük şikayetleri ile kliniğe başvurdu. 5 senedir oto boya işiyle uğraşan hastanın, yapılan detaylı incelemeler sonucunda mesleği ile şikayetleri arasında doğrudan bir bağlantı olduğu tespit edildi. Hastanın hikayesini ve teşhis sürecini sizinle paylaşıyoruz.
Son 3 yıldır aralıklı olarak artan nefes darlığı ve hırıltı şikayetleri nedeniyle kliniğe gelen 43 yaşındaki erkek hasta G.R.’ye çeşitli hekimler tarafından bronşit, solunum yolu enfeksiyonu ve astım tanıları konulmuştur. Zaman zaman ilaç kullanmış ancak şikayetleri devam etmiştir.
Hastanın özgeçmişinde, 6 yıl önce akciğer tüberkülozu (verem) geçirdiği ve hastanede yattığı, daha sonra tedavisini ayaktan tamamladığı belirtilmiştir. Aile hikayesinde belirgin bir özellik yoktur. Hasta, 10 yıldır günde bir paket sigara içmektedir. 5 yıldır oto boya işinde çalışmaktadır.
Fizik muayenesinde nabız ve tansiyonun normal olduğu, solunum muayenesinde ise ekspirasyonun uzadığı ve her iki akciğer sahasında yer yer wheez duyulduğu görülmüştür. Akciğer grafisinde, üst akciğer sahalarında yer yer fibrotik değişiklikler (geçirilmiş verem hastalığına bağlı) tespit edilmiştir. Solunum fonksiyon testlerinde ZVK: 4.050 ml (% 84), ZVK 1: 1850 (% 47) ve ZVK1/ZVK: % 56 değerleri görülmüştür. Bronş tıkanıklığı bulguları nedeniyle yapılan reversibilite testi sonucunda, ilaçtan sonra ZVK 4.500 ve ZVK 1: 1220 (% 56 düzelme) değerleri elde edilmiştir. Bu bulgular astım tanısını desteklemektedir.
Alerji için yapılan deri testlerinde, hastanın yaygın astım etkenleri olan ev tozu, polen, küf, kedi, köpek antijenlerine karşı alerjisi saptanmamıştır. Hastanın astım olduğu kesindir ve bilinen alerjenlere karşı bir duyarlılığı yoktur. Şikayetlerinin mesleği ile ilişkisi incelendiğinde, hastanın 5 yıldır oto boya işleriyle uğraştığı ve bu mesleğe başladığında nefes darlığı şikayetinin olmadığı, ancak 1 yıl sonra aralıklı olarak öksürük ve hırıltı şikayetlerinin başladığı görülmüştür. Hekimler sigarayı bırakmasını önermişler, ancak hasta sigarayı bırakamamıştır.
Hasta, şikayetlerinin daha çok akşam ve sabah erken saatlerde arttığını ve hırıltı olduğunu belirtmiştir. Çalışmadığı günlerde daha iyi hissettiğini ve bayramlarda 2-3 gün çalışmazsa şikayetlerinin azaldığını ifade etmiştir. Meslek hastalığı şüphesi üzerine, nefes tıkanmasının çalışma gün ve saatleri ile ilişkisini belirlemek için en basit yöntem olan Peak Flow takibi yapılmıştır.
Hasta, basit bir aletle günde 4-5 kez nefesini ölçerek sonuçları bir kağıda kaydetmiştir. Çalışmadığı günlerin ertesi sabahında Peak değerleri ortalama olarak sabah 09:00’da %22, akşam 17:00’de %26 ve akşam 21:00’de ise %28.3 daha yüksek çıkmıştır.
Bu veriler, hastanın şikayetlerinin meslekle ilgisini, solunum ölçümlerinin oynaklığını ve bunun çalışmayla ilgisini doğrulamakta ve astım ile mesleki astım tanısını desteklemektedir. Mesleki astım, izosiyanatlara karşı gelişen duyarlılık sonucu oluşan ve petrokimya, boya, cila, metal gibi sektörlerde sık görülen bir mesleki astım şeklidir. Bu astım şekli, ancak bu maddelere maruziyetin sona erdirilmesi ile ortadan kalkabilir. İleri vakalarda işten ayrıldıktan sonra da şikayetler devam edebilir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.
Unutmayın, astımınız mesleğe bağlı olabilir!
Mesleğinizi hekiminize ayrıntılı olarak anlatın!
Yorum Yapın