Deri insanın en büyük ve en ağır organıdır. Deri sıcak, nem veya basınç gibi dış etkilere karşı iç organları korur, hastalık yapıcı organizmaları önler ve vücut ısısını düzenler. Deri farklı tabaka ve hücrelerden oluşur. Deri kanserinin çok farklı tipleri vardır. Koyu renk deri kanseri (melanom) ve renkli olmayan derilerde görülen açık renkli deri kanseri tipleri (spinaliom, basaliom) gibi deri kanserleri bunlardandır. Bu kanserlerin seyri birbirinden farklı olabilir ve tedavi şekli de farklı olur.
3 tür deri kanserı̇:
1) Squamoz cell ca (ya da skuamöz hücreli kanser) (SCC)
2) Basiller cell ca (ya da bazal hücreli kanser) (BCC)
3) Malign melanom (MM)
Tehlike kaynakları:
Kurum, zift, katran, asfalt, antrasen, mineral yağlar, parafin ve benzeri maddeler…
Hastalıklar ve belirtileri:
-Eritem: Eritem, kılcal damarlarda konjesyon (kan toplanması) sonucunda derinin kızarmasıdır. Parmakla basmakla solar. Başta enfeksiyon ve alerji olmak üzere çeşitli nedenlerle olabilir.
-Pruriginöz dermatit: Deride görülen her çeşit iltihaplı hastalıktır.
-Kahverengi lekeli pigmentasyon (melanoz): Cildimizin rengini, deri hücrelerince üretilen “melanin” pigmenti belirler. Bazen bu renklendirme mekanizmasına bir şey olur ve cildin bir bölgesi çok fazla melanin üretir, rengi koyulaşır.
-Folikülit: Kıl kökü iltihabı (folikülit) kıl köklerinin iltihaplandığı bir grup hastalığa verilen addır. Bu hastalıkta deride kırmızı üzeri iltihaplı noktacıklar görülür.
-Ciltte katran papillaları (kabartı)
-Hiperkeratoz gibi cilt lezyonları: Stratum korneum tabakasının bir hiperplazisidir. Deriye sıkıca yapışık boynuzsu büyümelerdir. Keratoz avuç içleri ve ayak tabanlarında oluştuğunda keratoderma palmo-plantaris adını alır.
Hastalık tehlikesi olan başlıca işler ve kişiler:
– Kok ve havagazı fabrikaları,
– Yanma gazlarını ve dumanı toplayan, dışarı atan; ocak, şömine, bacaların bakımı, temizliği, onarımı,
– İçinde yüzde 8-10 oranında zift bulunan kömür tozundan briket yapımı,
– Caddelerin katranlanması ve asfaltlanması, gemilerin kalafatı,
– Sıcak zift ve silikat karışımından boru, levha, yer döşemeleri ve çeşitli kapların yapımı,
– Bitümlü malzeme, ziftli kağıt ve kartonlar, empermeabl tekstil ürünleri ve izolasyon maddesi olarak kullanılacak diğer malzemenin yapımı,
– Kerestenin katran veya antrasen yağları ile empermeablize edilmesi,
– Bazı boya maddeleri ve verniklerin yapımı,
– Sık sık mineral yağlarla yağlanması gereken makinelerle yapılan kesme (mekanik sanayii) ve dokuma (tekstil sanayii işlemleri).
Yorum Yapın