Hakkımızda

Meslek Hastalıkları

Meslek hastalığı; işçinin çalıştığı veya yaptığı iş şartları nedeniyle ortaya çıkan geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal rahatsızlık halidir.

Ülkemizde her yıl 100’lerce insan teşhisini almadığı meslek hastalıkları yüzünden ölüyor. Çünkü ülke olarak meslek hastalıkları konusunda yeterli bilince sahip değiliz. Ölüm ya da ömür boyu sakatlanma gibi ağır sonuçları da olan meslek hastalıkları konusunda ilgililerin yeterli çalışması olmadığı gibi; bu alanda bilgiye ulaşma noktasında ihtiyaç duyulan kaynakların bile yetersiz olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven 2012 de yaptığı bir sunumunda; “Türkiye’de her yıl 40 bin ile 120 bin arasında meslek hastalığı vakası bekliyoruz ancak kayıtlı vaka sayısı 433” diyor.Sadece bu durum bile Türkiye’de meslek hastalıklarının vahametini gözler önüne seriyor.

Meslek hastalığı uzun dönemi kapsayan bir süreçtir; iş kazaları gibi anlık olan bir olgu değildir. Kişi 3-5 yıl bir iş yerinde çalışıp, oradaki meslek hastalığına sebep olan koşullara maruz kaldığında bile meslek hastalığına o an yakalanmayabilir; bu hastalık yıllar sonra ortaya çıkabilir. İnsanlar meslek hastalıkları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarında bunun bir meslek hastalığı olduğunu bilmeyebilirler.

Neden www.meslekhastaligi.org sitesini kurduk?

2005 yılında Dünya’da ilk kez Türkiye’de tekstil işçilerine silikozis teşhisi kondu ve bugüne kadar 100’den fazla işçi bu hastalıktan hayatını kaybetti. 2008 yılında kurulan Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, 3-4 yıl içinde çok ciddi çalışmalar yaparak silikozisle ilgili ciddi başarılar elde etti. Komite çalışmaları ile 2009 yılında kot kumlama tekniğini Türkiye’de yasaklattı; silikozis hastalığını Bakanlar Kurulu kararı ile hıfzıssıhha grubuna tabi ettirdi. 2011 yılında yapılan bir yasal düzenleme ile bütün kayıt dışı çalışan silikozis hastalarına emeklilik hakkı tanındı.

Bütün bu mücadele sürecinde Türkiye’de meslek hastalığı ile ilgili bilincin ne kadar zayıf; bu alanda bilgiye ulaşmak için kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu fark ettik. Oysa biliyoruz ki; meslek hastalığı tedbirler alınınca önüne geçilebilen bir olgudur.

Biliyoruz ki; bu alanda yaratılacak farkındalık ile birçok yaşamı kazanabiliriz. Başta işçiler olmak üzere ilgili kesimler meslek hastalığı konusunda yeterli bilgiye sahip olur; işveren ve yetkililer de alınması gereken tedbirleri alırsa, meslek hastalıklarının önüne geçebiliriz.

Bu konuda farkındalık oluşturmak ve bilinç yükseltmek; işçileri doğrudan çalıştıkları sektör ile ilgili bilgilendirerek meslek hastalığının önüne geçmek için www.meslekhastaligi.org web portalını hayata geçirdik.

Bu site duyarlılık gösteren herkese açıktır. Herkes siteye katkı sunabilir.

İnanıyoruz ve de biliyoruz ki; meslek hastalığı kader değildir, gerekli tedbirler alındığında yüzde yüz önlenebilir.

yemslekhastaligi hakkimizda - Hakkımızda

Comments (12)

  1. Selam ben ve eşim hastayız tüberküloz ola biliriz sizi bir tv den izledin zeki hocam bize yardım edermisiniz zor durumdayız tedavi olmak istiyoruz sade.

  2. Merhaba ben Isparta’da kamuda çalışan biriyim işyerimde bana mobbing uygulanmakta mobbing için müracaat şartları nelerdir ve nereye müracaat edebilirim

  3. Merhaba .
    baz istasyonu kurulum işçisiyim. isim gereği kırsal alanlarda yüksek kulelere ekipman montajı yapmak mevcut olan ekipmanların arizalarini gidermektir. dar çatı aralarında çalışmak bina üzerlerinde ki baz istasyonları na akü gibi ağır ekipmanlari tasimaktayiz. kulelerde saatlerde ayaklarimizin üzerinde calisiyoruz ağır nesneleri binaların üzerine cikartiyoruz. Bu yüzden dizimden iki kere ameliyat oldum. isyeri hekimim tarafından sevk edildim. hastalığımin kronik olduğunu söylediler. 6 ay sonrasına devamli kontrol veriyorlar.

  4. Bana üç tane mesleki sekel tanısı kondu ve devam etmekte olan kulak çınlaması işitme kaybım vardı oran için müracaat ettim sıfır oran geldi üzerinden üç yıl geçti tekrar hastaneye müracaat edebilirmiyim yada sizinle görüşmek istiyorum

    1. Merhaba Cafer Bey, geçmiş olsun. Rapor almak için yeniden başvurabilirsiniz. Çalıştığınız yerin işyeri hekimine ya da SGK’ya başvurarak meslek hastalığı raporu vermeye yetkili bir hastaneye sevkinizi istemelisiniz. Bizimle görüşmek isterseniz numaramız 0212 251 99 79.

  5. Merhaba hocam tektilde makineci olarak calışıyorum kalçalarımda oturmakdan dolayı intihap oluşmuş birde vel fıtığım var bu meslek hastalığı sayılır mı madüren emekli olabilirmiyim

    1. Bülent bey çok geçmiş olsun. Öncelikle meslek hastalığı raporu almak için başvurmanız gerekiyor. Meslek hastalığınızın olduğuna karar verilmesi durumunda işgücü kaybı oranına göre size maaş bağlanabilir ve işgücü kaybı oranınız en az %60 ve yatırılmış sigorta priminiz 1800 gün ve üzerinde ise malulen emekli olabilirsiniz. Meslek hastalığı raporu alabilmek için işyeri doktorunuzdan ya da sgk dan meslek hastalığı için sevk istemelisiniz. Bununla ilgili internet sitesinde yer alan bilgilerin linklerini buraya ekliyorum:http://www.meslekhastaligi.org/wp-content/uploads/2020/11/Meslek-Hastas%C4%B1y%C4%B1m-Ne-Yapmal%C4%B1y%C4%B1m-min.pdf
      http://www.meslekhastaligi.org/meslek-hastasiyim-ne-yapmaliyim-2/

  6. Merhabalar 7 yıldır çalıştığım iş yerinde diz ve kol eklemlerimde ağrı mevcut dizlerimdeki ağrı fazla ayakta durmama engel gerekli muaynelerde menisküs yırtığı ve diz kapağı kayması dendi hastaneden bunla ilgili rapor alamıyorum yetersiz geliyor diyorlar ne yapmalıyım teşekkürler

  7. Merhaba hocam. Yaklaşık 2 ay önce bir firma da sondaj işçisi olarak ise basladim. Is tehlikeli ve ağır kategorisinde. Kaldırdığımız ağırlıklar 35-45-55 kilo. Iki işçi ve bir usta ile çalışmaktayız. Iki kolumda da omuzdan parmak uçlarına kadar şiddetli ağrılar başladı. Kol kemiklerinde ezilmiş gibi ağrı hissediyorum. Ayrıca ağır kaldirmadigim zaman da ağrılar şiddetli bir şekilde gelip gitmekte. Mesai bitiminde evde iken de ağrılar uyutmuyor ve psikolojik olarak beni zor durumda bırakıyor. Uykusuz ise geliyorum. Yaptığım işin tehlikesinin farkındayım. Küçük hatalar parmağımın yada kolumun kopması yada kırılmasına neden olur diye stres yapiyorum. Ise baslayali henuz 2 ay oldu. Is yeri deneme suresi 3 ay. Işten çıkarırlar korkusu ile kimseye birşey diyemiyorum. Ama ağrılar hem bedenimi hem psikolojimi oldukça bozdu. Bu durumda ne yapmalı hangi yolu izlemeliyim. Ilk.kez başıma geldiği için ne yapacagimi bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

    1. Serkan bey çok geçmiş olsun. Yaşadığınız sorunlar, bu işinizin zorluklarına ek olarak, geçmişte yaptığınız işlerle de ilgili olabilir. Dediğiniz gibi uykusuz işe gelmeniz sebebiyle dikkatsizlik, yorgunluk gibi sorunlar daha yoğun yaşayacağınızdan iş kazası yaşama ihtimaliniz de artıyor. Meslek hastalığı raporu almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Size bir link göndereyim, o linkte izlemeniz gereken süreç sırasıyla anlatılıyor: http://www.meslekhastaligi.org/wp-content/uploads/2020/11/Meslek-Hastas%C4%B1y%C4%B1m-Ne-Yapmal%C4%B1y%C4%B1m-min.pdf. Bunun bir de kısa videosu var: http://www.meslekhastaligi.org/meslek-hastasiyim-ne-yapmaliyim-2/
      İlk olarak yapmanız gereken, en yakın SGK’ya giderek meslek hastalığı için sevk almak olmalı. Bu sevki iş yeri doktorundan da isteyebilirsiniz ama ondan istemeyeceğinizi tahmin ediyorum, o yüzden SGK’ya gidebilirsiniz.

    2. Ayrıca bu işyerinde çok kısa süreden beri çalıştığınız için geçmiş işleriniz kaynaklı sağlık sorunlarınız olması muhtemel. Eğer buradaki işinizden dolayı bu sağlık sorunlarının ortaya çıktığını düşünüyorsanız, bunun için ayrı bir dava süreci görülmesi gerekir.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MESLEK HASTALIKLARI NEDİR? Meslek hastalığı; işçinin çalıştığı veya yaptığı iş şartları nedeniyle ortaya çıkan geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal rahatsızlık halidir.