Slider

seminer4 1024x485 - HEMŞİRELERİN MESLEK HASTALIKLARI

HEMŞİRELERİN MESLEK HASTALIKLARI

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlık Alanındaki İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamalarında Yaygınlaştırılması” adlı proje kapsamında düzenlediğimiz seminerlerin dördüncüsünde, 7 seneden beri hemşirelik yapan Betül Diktepe konuğumuz oldu.

Betül Diktepe’nin konuşmasından öne çıkan konular şunlar:

“COVID-19 döneminde çalışma saatlerimiz, izinlerimiz, sosyal yaşantımız değişti; insanlardan hatta ailelerimizden uzak kalmamız gerekti. Bu süreçte sık sık değişen kararlar, değiştirilen protokoller yeni duruma adapte olmamamızı da zorlaştırdı. Bir de ekipman sorunu yaşadık. Hastane tipi dediğimiz N-95 maskeleri 3-4 gün boyunca kullanmak zorunda kaldık. Hastalığın yanısıra eksik sayıda personel kadrosu sebebiyle de iş yükümüz arttı. Bu dönemde hemşire alımı çok oldu. Ancak, bir hemşirenin hastaneye, işe alışması 2 ay gibi süreyi gerektiriyor. Bu alışık olmama durumu da enfekte olma riskini arttırdı.”

“Türkiye’de sağlık çalışanları için COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için mücadele verme gerekliliği, biz sağlık çalışanları için, çok üzücü ve kırıcı. Risk altında çalışıyoruz ve daha kötüsü COVID-19 sebebiyle vefat etmiş kişiler var. Bu kişilerin ailelerine sorulan sorulardan biri: COVID-19 geçiren biriyle çalıştı mı? Bu yorucu dönemde, bu sorularla o kişileri daha da yıpratmanın ve bir ispat süreci içine sokmanın kabul edilemez olduğunu düşünüyorum.”

Hepatit B ile enfekte olan bir iğnenin elime batması sonucu tedavi süreci geçirdim.

“Hemşireler olarak bizler, hastayla daha çok vakit geçiren ve bakımlarını doğrudan üstlenen bir konumdayız. O yüzden daha çok meslek hastalığı riski altında olduğumuzu söyleyebilirim. Dahiliye kliniğinde çalıştığım dönemde daha çok yatağa bağımlı kişilerle ilgilendiğim için omuz ve bel ağrısı gibi sağlık sorunları yaşadım. Enfeksiyon ve göğüs hastalıkları kliniğinde çalıştığım dönemdeyse HIV, tüberküloz gibi hastalığı olan kişilere bakım verdim. Tüberkülozun solunum yoluyla geçebilen bir hastalık olduğu düşünülürse, o dönem alınan önlemlerin ne kadar yetersiz olduğunu şu an daha iyi görebiliyorum. Yine enfeksiyon kliniğinde çalışırken, Hepatit B ile enfekte olan bir iğnenin elime batması sonucu tedavi süreci geçirdim. Uzun süre ayakta çalışmaya bağlı olarak varis problemleri de mesleğimizde sık karşılaşılan sorunlardan.”

“Kadınların yaşadığı sorunların toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bu eşitsizliği derinleştiren politikalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Hemşirelik açısından konuya bakıldığında, yapılan çalışmalar hemşireliğin kadın mesleği olarak düşünüldüğünü gösteriyor. Erkeklerin alana girmeye başlamasıyla ise yöneticilik görevlerinin onlara verildiği ve mesleklerinde daha hızlı yükseldikleri tespit ediliyor. Bunun nedeni olarak kadınların anne olması, doğum ve süt izni gibi haklarının olması gerekçe olarak sunuluyor. Erkeklerin hızlı yükselişinin gerekçesi ise erkekleri bu meslekte tutabilmenin amaçlanması.”

“COVID-19 ile ilgili hiçbir şey bitmiş değil. O yüzden insanlardan, sağlık çalışanlarının bu kadar yorulduğu ve yıprandığı bir süreçte, bize destek olmalarını istiyorum.”

Seminere şuradan ulaşabilirsiniz.

2845 gösterim

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MESLEK HASTALIKLARI NEDİR? Meslek hastalığı; işçinin çalıştığı veya yaptığı iş şartları nedeniyle ortaya çıkan geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal rahatsızlık halidir.