Slider

ibbç der meslek hastalıkları basın açıklaması 1024x714 - İİBÇ-DER: İŞTEN ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN.

İİBÇ-DER: İŞTEN ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışırken meslek hastalığına yakalanan ve rapor aldığı için işten çıkarılan işçilerin durumları ile ilgili olarak İBB Çalışanları Derneği basına açıklama yaptı.

Saraçhane’deki İBB Binası’nın önünde yapılan basın açıklamasında İBBÇ-DER üyesi Bülay Doğan, İBB’ye bağlı İSPER iştirakinde en az dört personelin meslek hastalığı raporu alması sebebiyle işten atıldığını ve benzer durumdaki 15 kadar işçinin endişeyle işten atılmayı beklediğini belirtti. Ayrıca İBB’nin farklı iştiraklerinde bu sayının 30 kişiyi aştığına yönelik duyumlar olduğunu da sözlerine ekledi.  

Artan iş yükü sebebiyle mesleki kaynaklı sağlık sorunlarında da artış olduğunun vurgulandığı basın açıklamasında İBBÇ-DER Başkanı Ali Rıza İlhan İBB’deki iş yükünün gittikçe daha da artmasına dikkat çekerek en çok meslek hastalığı raporunun alındığı İSKİ’den örnek verdi. İlhan, 2011 yılında İSKİ’nin abone sayısının 3 milyon olduğunu; İSKİ sayaç okuma ve açma departmanı için 900 kişilik bir kadro belirlendiğini söyledi. Buna karşılık 2019 yılında abone sayısının 6 milyona ulaşmasına rağmen işçi sayısının arttırılmadığını hatta emekli olan ve ayrılanlarla birlikte bu sayının 850’ye düştüğünü açıkladı.  Ayrıca İlhan, yoğun iş yükü sebebiyle sağlık sorunları yaşayan mezarlık görevlisi bir İBB çalışanının kendisine gönderdiği mesajı okudu :

“Pandemi döneminden evvel 1 tane mezar kazıyordum. Pandemiyle birlikte 2, bazen 3 mezar kazmaya başladım. Pandeminin pik yaptığı dönemde bu sayının 4’e çıktığı dahi oldu. Bu sebeple bel, diz kayması şüphesiyle meslek hastalıkları hastanesine gittim ve bana rapor verildi. Bunu işyerine tebliğ ettiğimde pandemi yasakları gerekçe gösterilerek beni ücretsiz izne çıkardılar.”

Hastalığımı raporlarla kuruma bildirdim; “Çalışıp çalışmamak senin tercihin!” dediler.

2016 yılından beri İSKİ Esenyurt Şubesi sayaç okuma bölümünde çalışan ve meslek hastalığına yakalandıktan sonra işten atılan Bahadır Öçalan ise şunları söyledi: “Çalışan eksikliğinin sorun yaratacağını idare hep bildirilmemize rağmen bize idare etmemiz söylendi. Biz de bütün iş yükünü taşıdık ve iş yükünün ağırlığı sonrasında dizlerimdeki rahatsızlık o kadar arttı ki merdivenlerden inemeyecek noktaya geldim. Hastalığımı raporlarla kuruma bildirdim; “Çalışıp çalışmamak senin tercihin!” dediler. Rapora rağmen 9 ay çalıştırıldım. Bizler özverili bir şekilde çalışırken pandemiden faydalanarak bizi ücretsiz izne çıkardılar.”

Konuyla ilgili yanlış bilgilerin de olduğunu belirten Öçalan, İBB tarafından kendilerine iş teklifinde bulunulduğu ve bu işlerin kendileri tarafından kabul edilmediği yönündeki haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyledi ve şunu ekledi: “Mevcut sağlık durumumuza uygun işlerin verilmesini istiyorum.”

ibbç der meslek hastalıkları 1024x712 - İİBÇ-DER: İŞTEN ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN.

Derneğin İBB’de yaşanan hak ihlallerine karşı talepleri ise şu şekilde sıralandı:

  • Meslek hastalığı raporu olduğu gerekçesiyle atılan işçiler geri alınsın ve sağlık durumlarına uygun pozisyonlara yerleştirilsin.
  • İBB personeli üzerinde olan fazla iş yükü azaltılsın.
  • İBB’nin tüm çalışanları için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine uygun çalışma ortamı sağlansın.

İlhan, “Arkadaşlarımız işe iade edilene kadar bu sorunları dillendirmeye ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi. Bülay Doğan ise Bahadır Öçalan’ın uğradığı haksızlığın giderilmesine yönelik İBB, İSKİ ve İSPER yöneticileri tarafından atılacak adımları Pazartesi sabahına kadar bekleyeceklerini belirterek şunu ekledi: “Eğer Pazartesi sabahı arkadaşımız Bahadır Öçalan işine halen dönmemiş olursa, bekleyişimize buradan devam edeceğiz ve dernek üyemiz işe alınana kadar İBB binası önünden ayrılmayacağız.”

2434 gösterim

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MESLEK HASTALIKLARI NEDİR? Meslek hastalığı; işçinin çalıştığı veya yaptığı iş şartları nedeniyle ortaya çıkan geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal rahatsızlık halidir.