Slider

samsung iscileri2 - Samsung sonunda hastalığa yakalanan işçilerden özür diliyor!

Samsung sonunda hastalığa yakalanan işçilerden özür diliyor!

Meslek hastası işçilerin ve ailelerinin yıllardır verdiği mücadeleye göz yuman Samsung, geçen hafta tazminat ödemeyi kabul etti ve işçilerinin hayatlarını tehlikeye soktuğu için özür diledi.

 

Financial Times adlı gazetede yayınlanan haberi sizin için çevirdik.
Song Jun-a, 23 Kasım 2018

Güney Koreli şirket yarı iletken ve görüntü tesisi çalışanlarına tazminat teklif ediyor 

On yıldan uzun bir süredir Samsung, mahkeme kararını geciktirici savunma kampanyaları düzenleyerek ve mahkemedeki yasal iddialarla mücadele ederek fabrikalarında çip ve LCD ekran üreten yüzlerce işçinin ciddi bir şekilde hastalandığını reddetti.

Geçen hafta, şirket bu skandalın üstüne sünger çekmeye çalıştı. İşçiler ve aileleri için resmi bir özür diledi ve arabulucular tarafından hazırlanan bir tazminat planını kabul etti.

samsungiscileri - Samsung sonunda hastalığa yakalanan işçilerden özür diliyor!

Yarı iletkenlerden sorumlu şirketin başkanı Kim Ki-nam “Sevgili meslektaşlarımız ve aileleri uzun zamandır acı çekiyorlardı ancak Samsung Electronic onlara zamanında sahip çıkma  konusunda başarısız oldu.” dedi.

“Samsung ayrıca çip ve sıvı kristal ekran üretim hatlarında oluşabilecek potansiyel sağlık risklerini yeteri kadar ve tam anlamıyla idare edemedi”. diye ekleyerek ilk kez şirketin hatasını kabul etti. “İçten özürlerimizi sunuyoruz.”

Geçen hafta Cuma günü imzalanan tahkim (arabulucu kararıyla halletme) önerisi kapsamında, Samsung, 1984’ten beri elektronik fabrikalarında çalışırken, kanser veya başka ciddi hastalıklarla mücadele eden her bir işçiye 150 milyon Won’a (132.000 $) kadar tazminat teklif edecek. Tazminat süreci bu yıl içinde başlayacak ve 2028’e kadar devam edecek.

Samsung ayrıca, gelişmiş dünyadaki en yüksek endüstriyel ölüm oranlarından birine, ayrıca endüstriyel kazaların ve hastalıkların yaygın olduğu bir yapıya sahip olan Güney Kore’deki endüstriyel güvenliği geliştirmeye yardımcı olmak için devlete bağlı olan Kore İş Güvenliği ve Sağlık Ajansı’na 50 bin Won bağışladı.

Anlaşma, yarı iletken ve LCD tesislerinin işçilere verdiği sağlık risklerinin resmi olarak tanınmasını kazanmak için uğraşan mağdurlar ve aileleri için bir dönüm noktası oldu.

Mağdurlar ve ailelerinin Samsung’a karşı mücadeleleri, 2007 yılında, taksi şoförü Hwang Sang-ki’nin, Samsung fabrikasında dört yıl çalıştıktan sonra lösemiden ölen 22 yaşındaki kızı için bir anlaşmayı kabul etmeyi reddetmesiyle başladı.

samsung iscileri - Samsung sonunda hastalığa yakalanan işçilerden özür diliyor!

Güney Koreli işçi müdafaa grubu Sharps’e göre, yaklaşık 260 Samsung işçisinin son on yıl boyunca toksik kimyasallara maruz kalmaları nedeniyle ciddi şekilde hastalandılar.

Bay Hwang, “Çektiğimiz acı karşısında bir özür yeterli değil, ancak bunu şirketin teminatı olarak görebileceğim [tekrar yaşanmasını önlemek için]” dedi. “Meslek hastalıkları için tazminat önemlidir, ancak daha önemlisi bu hastalıkların yaşanmasını önlemektir.”

Bay Hwang, Samsung’a taşeron işçilerinde ve denizaşırı fabrikalarda ve Samsung Electro-Mechanics, Samsung SDI ve Samsung SDS gibi şubelerindeki çalışanları için tazminat ödemesi çağrısında bulundu.

BM uzmanlarının Vietnam’daki akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin sağlıklarıyla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından, Samsung yurt dışı fabrikalardaki işçilerin sağlık sorunları nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Anlaşma, Samsung için, yolsuzluk skandalları ve işyerinde sabotaj iddialarıyla dolu lekelenmiş kurumsal imajlarını tamir etme amacı taşıyor.

Eylül ayında, Güney Koreli savcılar şirketin yönetim kurulu başkanı Lee Sang-hoon ve işçi sendikalarının işyerinde sabotaj iddiasıyla onlarca diğer üst düzey yönetici hakkında suç duyurusunda bulundular.

-Samsung hakkında daha önce yayınladığımız habere buradan ulaşabilirsiniz

3095 gösterim

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MESLEK HASTALIKLARI NEDİR? Meslek hastalığı; işçinin çalıştığı veya yaptığı iş şartları nedeniyle ortaya çıkan geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal rahatsızlık halidir.